25 Nisan 2014 Cuma

1 Günde Prag Turuna çıkalım !..

Aslında 1 günde bu büyülü şehri gezmek çok zor gezilebilir fakat 1 gün asla yeterli değildir,
Zaman ayırabilirseniz 4 gün geçirmenizi tavsiye ederim,

1 günde neler yapılır nereler gezilir videolu ve pratik anlatımlar ile siz değerli okuyucular ile bunu paylaşmak istedim sonucta bu işler kültürel hizmettir,Prag bir güne sığamıyacak kadar güzel ve etkilenilecek tarihi yapıları var,birde muhteşem üçlü denen ve son yıllarda dahada bir zenginleşen,


Budapeşte,Viyana ve Prag Turları,

Olarak satılan aslında her bir şehiri ayrı ayrı minimum 3-4 gün ayırmanız gereken yerlerdir,kapatın gözlerinizi ve hayal edin Istanbuldaki lehrin gürültüsünden ve kaosundan uzak her yanı tarih ile bezenmiş ve tarih kokan bir coğrafyada kendinizi bulun,neyse sözü fazla uzatmak istemiyorum,

Prağın simgelerinden Astrolojik saat ile anlatıma devam edeyim,



Prag'ta, eski şehir meydanı'nda, yani şehrin tam kalbindedir saat kulesi. bu meydan bir çok kişiyi geçmişin izlerinde bir yolculuğa çıkarır.

İşte bu meydandaki meşhur saati, 15.yy sonlarında Charles üniversitesi'nde profesör olan Hunuş usta yapmıştır. amacı, kutna hora şehrindeki kemikli kilise'de olduğu gibi insanlara bir mesaj vermektir. "Herkes bir gün geldiği yere geri dönecek yani elbet bir gün toprakla özleşip ölecek!"

Saati yapar yapmaz dünyanın en önemli adamı haline gelir. kral'dan daha fazla adı duyulmaya başlar çünkü, Avrupa'nın her yerinden insanlar prag'a sadece ve sadece saati görmeye gelir. zamanla hunuş usta'ya başka ülkelerden de teklifler gelir, fakat hunuş usta bu teklifleri reddeder. zamanla bu teklifler kral'ın kulağına kadar gider ve kral, hunuş usta'nın saati başka bir yere de yapmasını önlemek için onun gözlerine mil çektirir. kör olan hunuş usta da kendini saatin mekanizmasına bırakarak intihar eder. asıl amacı saati bozmaktır, saati bozarak intikamını alır. saati 50 yıl kadar çalıştıramazlar, daha sonra başka bir saat ustası onarır.

Yahudi Bölgesi

Kale'ye doğru giderken Vltava Nehri ( Altın sehir prağın icinden gecen  ünlü nehir hatırlatmasını yapalım  ayrıca prag’ın ortasında boylu boyunca uzanan, 


Dünyanın en güzel görüntülerinin oluşmasında büyük pay sahibi olup, içinde sekiz ada ve üzerine kurulu on sekiz köprüyle (en büyüğü 1347 tarihli charles köprüsü) dünyanın en estetik, en zarif akan nehirlerinden birisidir. Güneş batmaya yakın hareketlenir insanlar bu nehrin etrafında. İçinde canlı müzik de yapılan yemek servisi bulunan tekneler bir bir dolmaya başlar
,bir yandan yemeğinizi yer, müziği dinlerken diğer yandan da prag ın seyrine doyum olmayan manzarasına dalarsınız ) 

İsmi keltçe azgın su anlamına gelen ve kuleleri ile bir masal diyarı olmayı fazlası ile hakeden prag'ı ikiye bölen nehir. Günümüzde bu su azgın açılan kanallar ve yapılan setlerle ehlileştirilmiş olsa da geçmişte üzerinde bir gerdanlık gibi uzanan ve prag'ın simgesi haline gelen Charles bridge'in (bkz: Karlov legtöbb) defalarca hasar görmesine sebep olmuştur. 

Bu nedenle de ESKI devirlerde nehir çevresi şehrin zenginlerinden ziyade fakirlerinin yaşam alanı olmuştur.

Hayi şimdi şehirde tur atalım,

A
stronomik Saat - Yahudi Bölgesi

Charles Köprüsü ve Vlatava Nehri


Franz Kafka Evi - Prag Kalesi ve katedral

Gece Hayatı

Karlovy Vary

Prag Haritası

Prag Tur Rehberi

Ulaşım

Yahudi Bölgesi

Yeme İçme


Şimdi sizlere Prag'ın en önemli noktalarından oluşan sadece 1 günlük hızlı bir tur tavsiyesi vereceğim. Elbette birçok müze, konser ve etkinliğe katılabileceğiniz Prag'da 1 günden fazla süre gerekebilir ama benim önerilerim en pratik ve en bilinen turistik yerlerin bir rotası gibi olucak.

Baş ucu rehberi olarak bulundurabilirsiniz,

Turunuza "Eski Şehir Meydanındaki" Astronomik Saat Kulesi ile başlayın. Burası bir turist info merkezine gittiğinizde de size verdikleri haritada ilk işaretleyecekleri yer olacak. Şehrin tam merkezinde bulunan Mustek Metro durağında indikten sonra, hareketli Mustek Meydanından 3-4 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.