5 Eylül 2014 Cuma

Tarık ile Prag gezi rehberi

Prag Gezi Rehberi güzel ve eğlenceli ,kısa tatil süresi içinde Prag gezisi için gerekli olabilecek tüm bilgilerin bir arada toplandığı bir gezi rehberini sizler için hazırlayıp yazdım.

Prag rehberi için diğer yazmış bloglar gibi sayfa dolusu döküman yerine daha pratik hale getirmeye çalıştım,


Prag gezi rehberi el rehberi niteliğinde olup mobil telefon ve tablet gibi cihazlarınızda rahatlık ile kullanabilirsiniz, Prag şehri hakkında bilimum genel bilgileri barındırır, 

Çek Cumhuriyeti için Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almaları gerekiyor. Yeşil (hususi) pasaporta gerekmediği için ben Budapeşte Viyana Prag seyahatim öncesinde vize ile uğraşmadım. Çek para birimi Koruna’ya gelince, 1 TL 10 Koruna (CZK) ediyor, hesaplaması oldukça kolay. İşte size pratik bir Prag gezi rehberi yazısı.

Prag tarihi, gezi zamanı gerekli olabilecek cep bilgileri, gezilecek yerler, yapılacak şeyler & turlar, alışveriş, ulaşım, yeme & içme ve konaklama gibi temel konularda detaylı bilgileri görebilirsiniz.Şimdiden iyi eğlenceler dilerim kolay gelsin.


Prag gezisi için ücretsiz aktiveteler,
Gezinizi ekonomik hale getirmek istiyorsanız ücretsiz olan bazı şeyleri eklemeden geçmek istemem:
- Prag Kalesi’ndeki nöbetçi asker değiştirme törenini izleyebilir, şatonun bahçelerinde dolaşabilir, güzel fotoğraflar çekebilir ve St Vitus Katedrali’ne biletsiz girebilirsiniz.
- Ulusal Müze’ye giriş her ayın ilk Pazartesi günü ücretsiz.
- Belediye’nin işlettiği tüm sanat galerileri ayın ilk Salı günü bedava.
- Ayın ilk Perşembesi belediyenin müzeleri sadece 1 Koruna ücret alıyor.

- Kentin en güzel yerleri olan Eski Kent Meydanı (Staromestske nam) ve Charles Köprüsü geceleri harikadır ve caz grupları çalar.


Prague Old Town ya da orjinal adıyla Staroměstské Náměstí ; Prag’ın turistik merkezi olan eski şehir merkezine verilen genel isimdir. Wenceslas Meydanı ve Charles Köprüsü sınırları arasında yer alan Prague Old Town; Prag gezilecek yerler listesinde de kesinlikle ilk sırada bulunması gereken bir nokta.


Prague Old Town Square’deki bazı önemli yapılar : Meydana ayrı bir hava katan Church of Our Lady before Týn ya da kısaca Týn, Prag’ın en önemli simgelerinden Astronomik Saat ve Astronomik Saat Kulesi, St.Nicholas Church ve Jan Hus Heykeli.



Prag’ın kendine has havasını en güzel yaşayabileceğiniz yer olan Prague Old Town sokaklarında dilediğiniz gibi gezebilir ,  meydandaki cafelerde oturup bir şeyler içebilir ya da bölgede çok fazla bulunan hediyelikçileri gezip Prag’a ait orjinal cam ve kristal işlemelerden satın alabilirsiniz.

Prague Old Town’un manzarasını yaşayabileceğiniz en güzel nokta ise meydanda yer alan Prag’ın bir diğer ünlü simgesi olan Astronomik Saat Kulesi‘dir. Kuleye çıkış ücretlidir ve çıkış ücreti kişi başı 100 Çek Korunası (4 Euro) dır.

Prague Old Town şehrin tam orta noktasında yer alır ve çevredeki bölgelere yürüme mesafesindedir. Prag konaklama önerileri sayfasında da bahsettiğim gibi eğer otelinizi Prague Old Town ya da Mala Strana civarında ayarlarsanız başta Old Town olmak üzere şehirdeki birçok turistik noktaya yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.

Bunun dışında toplu taşıma ile  Prague Old Town’a Metro A hattı üzerinden “Staromestska” durağından ulaşabilirsiniz.

Astronomik Saat ; Prag’ın en turistik bölgesi olan Old Town Meydanı‘nda bulup şehrin en önemli simgelerinden biridir. Dünyada bulunan 3 Astronomik saat ten halen çalışan tek saat olma özelliği ile öne çıkan Prag Astronomik Saat şehri ziyaret eden turistlerin en çok ilgi gösterdiği yapıların başında geliyor. Saatin bu kadar popüler olma nedenlerinin başında tabi ki saatin her saat başı yaptığı animasyon geliyor. Animasyon ; her ne kadar Prag’a gitmeden önce herkes tarafından abartılı bir şekilde anlatılsa da animasyonu izleyenlerde hep bir hayal kırıklığı yaratır. Her şeye rağmen Astronomik saat animasyonunu en azından 1 kez izlemeden şehirden ayrılmayın. Animasyon ; Astronomik Saat’te her saat başında gerçekleşiyor , bu yüzden genelde saat başlarına 10 dakika kala bölge kalabalıklaşmaya başlıyor. Sayfanın devamında animasyonu izleyebileceğiniz videoyu bulabilirsiniz.


Astronomik Saat 1410 yılında ilk olarak yapılmış daha sonra saat üzerinde 1490,1552 ve 1865 yılında düzenle ve eklentiler yapılıp şu anki son haline ulaşmıştır. Saati bu kadar popüler yapan astronomik saat olması dışında gerçekleştirdiği animasyondur.

Saat üzerinde toplam 4 adet figür bulunur.
Bunlar soldan sağa :

Elinde ayna tutan figür : Kibir ve kendini beğenmeyi sembolize eder.

Elinde altın kesesi tutan Yahudi : Açgözlülük ve faizciliği sembolize eder.

İskelet : Gelen ölümü sembolize eder .

Mandolin çalan Osmanlı : keyif ve eğlenceyi sembolize eder.
Animasyonda her saat başı iskelet elindeki zili çalar, başını sallar ve bunu duyabiliyorsanız ölüm size yakın,geliyor şeklinde yorumlanırken diğer figürler kafalarını sağa sola çeviriip ölümü kabullenmezler. Dilerseniz aşağıdaki linkten saat başı gerçekleşen animasyonu izleyebilirsiniz.

Astonomik Saat’in animasyonu dışında diğer saatlerden farkı saat yalnızca anlık zamanı vermez bunun dışında Ay ve Güneş’in gökyüzündeki konumu, Ay fazı, Güneş’in Zodyak burcu ve ekliptik üzerindeki konumu, sidereal zamanın yanında Ay düğümleri (tutulmaları belirtmesi açısından) veya dönen yıldız haritası gibi verileri de göstermesi ile önemlidir.





PRAG - VİYANA - BUDAPEŞTE , EN ÇOK SATILAN VE TERCİH EDİLEN ORTA AVRUPA TURU










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.